ALT ISLATMA

Birçok ebeveyn, çocukları üç yaşından sonra geceleri yatağını ıslatmaya devam ettiğinde endişelenir. Çoğu çocuk iki ila dört yaş arasında tuvalet eğitimi alsa da, bazı çocuklar birkaç yıl sonrasına kadar kuru kalamazlar. Çocuk ve ergen psikiyatristleri ve çocuk doktorları, yatak ıslatmanın oldukça yaygın olduğunu ve bir hastalık olmadığını vurgulamaktadır.  Ebeveynlerin anlayışlı olması gerekir, çünkü tuvalet eğitimi almış çocuklar bile ara sıra kazalar yaşayabilir.

Ebeveynlerin yatak ıslatma hakkında bilmesi gereken bazı gerçekler:

  • 5 yaşındaki çocukların yaklaşık yüzde 20’si ve 7 yaşındaki çocukların yüzde 10’u yatağını ıslatıyor
  • Erkek çocuklarda alt ıslatma sıklığı daha yüksektir.
  • Genellikle yatak ıslatma ergenliğe kadar durur
  • Yatağı ıslatan çoğu çocuğun duygusal sorunları yoktur.

Yatak ıslatmanın nedenleri şunlardır:

  • Çocuğun mesanesi küçüktür ve idrarını gece boyunca tutmaya gelişimsel olarak hazır değildir.
  • Çocuk derin uykudadır ve mesane dolduğunda uyanmaz.
  • Çocuk kabızdır ve bu mesaneye baskı yapıyor olabilir
  • Çocuk uyumadan önce mesanesini tamamen boşaltmaz

Üç veya dört yaşından sonra devam eden yatak ıslatma, nadiren böbrek veya mesane sorununa işaret eder. Çocuk doktoru veya aile hekimi, enfeksiyon gibi tıbbi nedenleri ekarte etmeye yardımcı olabilir. Yatak ıslatma bazen bir uyku bozukluğu ile ilişkili olabilir. Çocuğun aldığı ilaçlar uyku derinliğini değiştirebilir ve yatak ıslatmalarına neden olabilir. Çoğu durumda, çocuğun mesane kontrolünün gelişmesi daha yavaş olabilir. Yatak ıslatma, çocuğun dikkat gerektiren gerginliklerinin ve duygularının bir sonucu olabilir.

Yatak ıslatmanın duygusal nedenleri de vardır. Örneğin, küçük bir çocuk, gece boyunca birkaç ay veya birkaç yıl kuru kaldıktan sonra altını ıslatmaya başlarsa, bu yeni korkuları veya güvensizlikleri gösterebilir. Genellikle bu, çocuğu güvensiz hissettiren değişikliklerin veya olayların ardından, örneğin: yeni bir eve taşınmak, ebeveynlerin boşanması, bir aile üyesini veya sevilen birini kaybetmek, mağdur olmak, zorbalık veya travma veya kardeş doğumu gibi.

Ebeveynler, çocukların nadiren bilerek ıslattığını ve genellikle olaydan dolayı utandıklarını hatırlamalıdır. Ebeveynler çocuğu cesaretlendirmeli ve yakında geceleri kuru kalabileceğine dair güvenlerini ifade etmelidir.

Ebeveynler, yatağı ıslatan çocuklara şu yollarla yardımcı olabilir:

  • Yatmadan önce sıvı içecekleri sınırlamak
  • Çocuğu yatmadan önce tuvalete gitmeye teşvik etmek
  • Çocuğu kuru sabahlarda övmek
  • Cezalardan kaçınmak
  • Çocuğu gece boyunca mesanesini boşaltmak için uyandırmak

Çocuklarda yatak ıslatma tedavisi genellikle davranışsal koşullandırma cihazlarını (ped/sesli/alarmlar) ve/veya yukarıda sıralananlar gibi davranışsal araçlar başarısız olursa ilaçları içerir. Nadir durumlarda yatak ıslatma sorunu anne-baba, aile hekimi veya çocuk doktoru tarafından çözülemez. Bazen çocuk, kalıcı üzüntü veya sinirlilik veya yeme veya uyku alışkanlıklarında değişiklik gibi duygusal sorunların belirtilerini de gösterebilir. Bu durumlarda ebeveynler, yatak ıslatmaya neden olabilecek fiziksel ve duygusal sorunları değerlendirecek ve bu sorunları çözmek için çocuk ve ebeveynlerle birlikte çalışacak bir çocuk ve ergen psikiyatristi ile konuşmak isteyebilir. Erken destekleyici müdahale, sürekli yatak ıslatmanın çocuk üzerindeki potansiyel duygusal etkisini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Ara

İçindekiler

Picture of Uzm. Dr. Şule Koçaş
Uzm. Dr. Şule Koçaş

Uzm. Dr Şule Koçaş 2012 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ihtisasını 2013/2017 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. 2017 yılından sonra Bakırköy/İstanbul’da özel muayenehane hizmeti vermiştir.

Sohbeti aç
Yardım ister misiniz?
Merhaba,
ALT ISLATMA ile ilgili bilgi almak ister misiniz?